IN DE STEIGERS…

TOUT Maastricht heeft SERA gevraagd speciaal voor De Week van de Ouderen 2017 een voorstelling te maken. De keuze is gevallen op de een-akter “EEN ZWANENZANG” van Anton Tsjechov. Een teder kamerspel over de ragfijne scheidslijn tussen pure poëzie en rauwe werkelijkheid, over onstuimige ambities binnen een naderend verscheiden, over onontkoombare keuzes in de liefde en idealen. EEN ZWANENZANG wordt gespeeld door twee oude rotten in het theatervak en een heuse jeune premier. En een aantal doodgewone Maastrichtenaren die voor een kortstondig moment boven zichzelf uitstijgen. Als nachtvlinders branden ze hun vleugels aan het voetlicht…


In een immense desolate loods van Het Landbouwbelang beleeft in November 2017 “JEVGENIJ ONEGIN” naar Pushkin en Tsjaikovski zijn premiere. Een romantisch Russisch liefdesdrama over Tatjana die haar eenzaamheid dragelijk maakt door zich te verliezen in stapels boeken en Onegin die de maskarade van arrogantie opvoert om zijn kwetsbaarheid te verbergen. Met een sterrencast van meer dan 10 cliënten van Levanto. En een eeuwig zingende samovar…


Vanaf Januari 2018 trilt de wijk Daalhof op haar grondvesten. Buurtbewoners zwaaien hier de deuren open van het vermaarde MUSÉE DAELHOFF waarin in verschillende stijlkamers en expositieruimten levende kunstwerken rond het thema eenzaamheid en isolement worden getoond. The Herald Tribune kopte in zijn internationale kunstbijlage ” La Musée Daelhoff will become a most daring and outstanding Human TEFAF “. Waarvan akte!


Eind 2016, begin 2017 wordt door bewoners van Sint Maartenspoort, Maastricht, de voorstelling “Herfstsonate” in de voormalige Garage van Sybille op de planken gebracht. Moeders staan aan de basis van deze productie: het gewetenloze monster Medea die uit wraak haar twee zoontjes opoffert, maar ook je eigen moeder, die ene waar je je rot voor schaamt omdat ze je op het schoolplein opwacht in die idiote regenjas, die te uitzinnig klapt tijdens het voetbaltoernooi en nu je naam niet meer weet… Een voorstelling gebaseerd op het filmscript van Ingmar Bergman, gelardeerd met diepmenselijke alledaagse anecdotes over moeders. En Maman, Moeke en Mutti.


In de Zomervakantie 2017 staat “De Toverberg” naar de befaamde roman van Thomas Mann op de agenda. Een vijftiental middelbare scholieren gaan in gestreept pyama oreren over Het Leven. Ondertussen likken ze aan ijspegels, dansen ze met een opgezette beer en leren ze de geheimen van bloedspuwingen door tuberculose. Theaterboerderij Op ‘t Hogt veranderd voor een week in het befaamde sanatorium Berghof in Davos. En passant slaat ook De Liefde toe. Een liefde die broodballetjes draait aan de ontbijttafel en met de glazen deur smijt…

Nog een project in de zomer op Theaterboerderij Op ‘t Hogt: basisschoolleerlingen zetten een week lang hun tanden in “DRIE ZUSJES” naar de toneelklassieker van Anton Tsjechov. Drie zusjes staren dagenlang, maanden lang, een leven lang uit het raam. Ver achter de horizon ligt Moskou. En dáár gebeurd het! Ze zien niet eens wat er in hun eigen tuin onder de rabarberbladeren gebeurd. Horen hun moeder niet meer zingen in de keuken. Zien het nieuwe huisdier niet eens… een zwaan! Nee joh, want in Moskou gebeurt het… Toch?


In Mei 2016 beleeft “Met andre Ooghen” zijn premiére. Een community-art productie, losjes gebaseerd op het bijbelse drama “Joseph in Dothan” door Joost van den Vondel, vertolkt door buurtbewoners uit de wijk Sint Maartenspoort in Maastricht. Aan de basis van deze productie staan de persoonlijke verhalen en anekdotes van de acteurs rond het thema Buitenbeentje centraal. Maar ook een stencilmachine en koffergrammofoon.

In het najaar van 2016 wordt “Anna Karenina” voor het voetlicht gebracht door demente bewoners van de kleinschalige zorginstelling Martha Flora in Maastricht. Dit intieme kostuumdrama naar de befaamde roman van Lev Tolstoi wordt gespeeld in het kader van Musica Sacra 2016. Een 89-jarige vedette maakt in tafzijde sleepjapon per rollator haar fabelachtige entree op het centraal station van Sint Petersburg…

Daarnaast een regie op verzoek van Het Toon Hermanshuis in Maastricht. “Le Sacre” wordt een tedere productie over de triomf van de dood. Niet de dood als ongenaakbaar slotakkoord of onontkoombaar afscheid, maar de dood als een mogelijkheid tot heling. Wat heeft het sterven ons te bieden aan positieve krachten en inzichten. Een voorstelling mede gedragen door balletdansers en turners op topniveau.

In September viert Maastricht het Festival PAS. In samenwerking met het theatergezelschap Het Verbond regisseer ik het Universiteitsorkest in “La Piege de Meduse” van Erik Satie. Surrealistisch vaudeville theater met als stralend middelpunt een mechanische aap. Daarnaast geef ik als countertenor acte-de- presence in de performance ” Halber Mensch ” van Virginie Moerenhout en zing ik aria’s van Massenet en Strauss tijdens een expositie georganiseerd door Studium Generale.